FBI: Kinezi kradu poslovne tajne

Direktor FBI Džejms Komi rekao je da gotovo svaka veća kompanija u SAD na udaru hakera koji rade za kineska preduzeća.

Svet

Izvor: SKY

Ponedeljak, 06.10.2014.

22:42

Default images

On je naveo da je Kina u vrhu liste zemalja koje žele da ukradu poslovne tajne najvažnijim firmama u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Postoje dve vrste velikih kompanija u SAD, one koje su bile hakovane od strane Kineze i one koje ne znaju da su bile hakovane od strane Kineza“, rekao je Komi.

Šef FBI je svoju teoriju potkrepio podacima iz maja ove godine, kada su petorica pripadnika kineske vojske optužena da su neovlašćeno upadali na sajtove firmi iz SAD u želji da ukradu poslovne tajne.

To je bio prvi, istorijski slučaj da su federalni istražitelji pokrenuli postupak za sajber špijunažu.

Ta jedinica kineske vojske je bila zadužena da krade poslovne ideje od američkih preduzeća kako bi ih prenela kineskim državnim kompanijama, naročito u metalskoj i solarnoj industriji.

Krađom informacija kineska preduzeća smanjuju troškove istraživanja i razvijanja novih tehnologija.

“Oni kopiraju i kradu podatke da bi videli kako određena kompanija prilazi pregovorima sa kineskim kompanijama. Ipak, veoma lako se otkrivaju, uporedio bih ih sa pijanim provalnicima koji nogom otvaraju ulazna vrata, lome pokućstvo i iz kuće kradu samo televizor“, rekao je Komi.

Kinesko ministarstvo odbrane imalo je veoma oštar odgovor na ove optužbe.

“Od slučaja Vikiliksa i Edvarda Snoudena, američka hipokrizija i dupli standardi u vezi sa sigurnošću na internetu su odavno bili jasni“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: