Panasonik odlazi iz Slovačke

Oko 650 ljudi koji rade za japansku firmu Panasonik AVC netvork Slovačka ostaće bez posla, a 200 može da pređe u Plzenj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

17:34

Default images

U slovačkom mestu Krompahi se zatvara firma za proizvodnju blu-reja i DVD rekordera i plejera, kao i štampanih ploča za televizore.

To će biti najveće otpuštanje u Slovačkoj poslednjih godina, upozorio je sajt hnonline.sk. Informaciju je potvrdila centrala Panasonik marketing Evropa, koja se bavi aktivnostima japanskog koncerna.

Razlog je izraziti pad prodaje. Firma ne predviđa da bi taj trend mogao da se promeni u bližoj budućnost jer se evropsko tržište video uređaja stalno smanjuje. Obim prodaje fabrike se u poslednjih pet godina smanjio za polovinu, iako njen udeo na tržištu nije pao.

Prestanak proizvodnje sve video tehnike je planiran za kraj ove godine, a preostala proizvodnja bi trebalo da potraje do maja 2015. , rekla je predstavnica za medije firme u Slovačkoj Andrea Maršakova.

Proizvodnja plejera, rekordera i ploča za TV prijemnike će se preseliti u fabriku Panasaniku u Plzenju na zapadu Češke. To je u interesu profitabilnosti prozvodnje navedenih prozvoda, objašnjava Maršakova.

Prestankom proizvodnje će biti pogođeno 656 radnika u stalnom radnom odnosu. Ukupno 215 radnika u proizvodnji dobiće ponudu od Panasonika da nastave da rade u fabrici u Plzenju.

Proizvodnja u Panasonikovoj fabrici u Slovačkoj počela je 2000. godine. Fabrika je tada zapošljavala 330 ljudi, a njihov broj je postepeno rastao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: