Rusi, preti vam sudbina SSSR-a

Izvršni direktor najveće ruske banke, Sberbanke, Herman Gref, uputio je kritike na račun ekonomske politike Moskve.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

13:24

Default images

Gref upozorava Rusiju da bi joj se mogla ponoviti sudbina Sovjetskog saveza.

Govoreći na investicionom forumu u Moskvi, Gref je osudio državni model ekonomskog razvoja, ukazujući na nedostatak konkurencije i loše upravljanje, prenosi agencija Frans pres.

"Zašto je došlo do raspada Sojvetskog saveza? Za to postoji samo jedan razlog koji je odredio razvoj situacije, a to je zapanjujuća nekompetentnost sovjetskog rukovodstva. Oni nisu poštovali zakone ekonomskog razvoja", izjavio je Gref u obraćanju stranim i ruskim investitorima na godišnjem investicionom forumu "Rusija zove".

Podsećajući na knjigu Jegora Gajdara "Propast jednog carstva", Gref je poručio da Rusija mora izvući lekcije iz istorije.

"Ne smemo dozvoliti istu situaciju", rekao je Gref, i dodao da se Sovjetska unija takođe suočila sa kombinacijom visokih cena nafte i velikim strukturnim problemima.

Gref je, takođe, doveo u pitanje nedavno uvedeni ruski embargo na uvoz, uz ocenu da Rusija uvozi gotovo sve proizvode. On se osvrnuo i na sve manju vrednost rublje, poručujući da i slučaju izvesnog oporavka rublje, potrošačke cene neće pasti.

"Nemamo dovoljnu konkurenciju. Polovina naše ekonomije je pod monopolom", dodao je Gref.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: