I u SB bonus za velike, rez za male

Svetska banka je svojim vodećim funkcionerima isplatila bonuse u trenutku kada je ta institucija u procesu restrukturiranja poslovanja i smanjenja troškova.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

09:34

Default images

To je izazvalo zabrinutost ostalih zaposlenih koji su primorani da "stežu kaiš", izveštava agencija Frans pres, pozivajući se na dokumente u koje je imala uvid.

"Mi dovodimo u pitanje takve isplate s obzirom na žrtvovanje koje je od ostatka zaposlenih traženo", piše u internom dopisu udruženja zaposlenih u Svetskoj banci, prenosi francuska novinska agencija.

Jedna neimenovana osoba upoznata sa situacijom u Svetskoj banci tvrdi da je najmanje četvoro visokih rukovodilaca u sedištu SB u Vašingtonu primilo bonuse za fiskalnu 2014. godinu.

"Ključna osoba zadužena za restrukturiranje Svetske banke i glavni finansijski direktor SB, Bertran Badre, primio je bonus od 94.000 dolara za fiskalnu 2014. na njegovu neto godišnju platu od 380.000 dolara", potvrdio je portparol banke, Dejvid Tejs, ali nije želeo da otkrije identitet ostalih koji su primili bonuse.

"Svetska banka mora da privuče i zadrži rukovodstvo visokog kalibra, a u retkim okolnostima proširujemo premije za ključne menadžerske pozicije", izjavio je Tejs.

Pod rukovodstvom predsednika Svetske banke, DŽim Jong Kima, ovaj međunarodni kreditor je pokrenuo veliki proces restrukturiranja poslovanja i program reformi namenjen povećanju resursa zarad većeg kreditnog kapaciteta.

U okviru planirane reorganizacije, Banka namerava da u naredne tri godine skreše troškove za 400 miliona dolara, i da svoj budžet smanji na pet milijardi dolara.

Određeno smanjenje troškova je već sprovedeno, ali ukidanje radnih mesta ostaje opcija, što izaziva neizvesnost kod oko 10.000 zaposlenih u Svetskoj banci koja ove godine obeležava 70 godina postojanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: