EU bi Južni koridor, a ne Južni tok

Izabrani evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete izjavio je da "u cilju energetske bezbednosti EU treba izgraditi (mrežu gasovoda) Južni koridor.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2014.

21:08

Default images

Kako je objasnio, Južni koridor je potreban "budući da je jasno da gasovod Južni tok ne može biti izgrađen sve dok se ne usaglasi s propisima EU".

Kanjete, izabran za komesara za energetiku u novoj Evropskoj komisiji(EK), obrazlagao je svoj budući program rada pred poslanicima EP koji treba da potvrdi sve komesare EK.

Italijansko predsedništvo EU je ranije stavilo do znanja da podržava izgradnju Južnog toka, koji treba da prođe i kroz Srbiju.

Šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini, koja je izabrana za novu visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, je prethodno podvukla da je Južni tok "veoma važan za energetsku bezbednost naše zemlje i cele Evrope", uz napomenu da treba naći načina da se on usaglasi s propisima EU.

Izgradnjom Južnog toka "će biti više izvora snabdevanja gasom EU", ukazao je i italijanski državni sekretar za Evropu Sandro Goci.

Izabrani komesar za energetiku Kanjete je danas rekao "da bi veoma dobro bilo da se izgradi Južni tok, s tim da se nužno uskladi sa zakonima". Ali je predočio da "privatni sektor mora hitno investirati u Južni koridor, kojem se mora mora dati apsolutno prvenstvo".

Južni koridor bi imao dva gasovoda preko kojih bi gas, nezavisno od ruskih gasovoda, iz Kaspijskog basena i Srednje Azije stizati preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju i dalje u zemlje EU.

Time će biti ojačano povezivanje energetske mreže evropske dvadesetosmorice, što je je i deo nastojanja da se, uz obnovljive izvore, obezbede takođe razni izvori snabdevanja EU energijom, istakao je Kanjete i time odgovorio kako misli da zajamči manju zavisnost Evrope o ruskog gasa.

Izabrani komesar je u EP podvukao da se moraju uložiti napori ne samo da Evropa ne zavisi samo od jednog spoljnog isporučioca gasa, već i da se do kraja razvije unutrašnje energetsko tržište, uz prekogranične mreže i znatno veću efikasnost potrošnje energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: