Pazite, vreba bankarstvo iz senke

Slabo regulisano "bankarstvo iz senke" naraslo je do ogromnih proporcija u finansijskom sistemu i predstavlja sve veći rizik po stabilnost zemalja, pogotovo SAD

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

20:25

Default images

Na ovo je upozorio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Banke u senci širom sveta upravljaju sredstvima vrednim čak 60.000 milijardi dolara, navodi MMF, a prenosi agencija Frans pres.

Bankarstvo u senci uključuje legalne, ali slabo kontrolisane institucije kao što su fondovi i finansijske kompanije u zemljama u usponu, koje uzimaju novac od investitora i pozajmljuju ga kao banke.

Poslovanje takvih institucija cveta u poslednjih šest godina u svetlu niskih kamatnih stopa u "klasičnim" bankama, budući da investitori žele veći povrat svojih sredstava. MMF, ipak, upozorava da su rizici u bankarstvu iz senke veliki jer takve kompanije mahom zavise od kratkoročnog finansiranja.

U slučaju izbijanja panike, masovno povlačenje sredstava iz banaka u senci može da uzdrma širi finansijski sistem i celokupnu globalnu ekonomiju, što se i desilo tokom finansijske krize 2008.

Nakon finansijske krize, moć banaka iz senke samo je porasla, navodi MMF. U SAD, takve banke imaju gotovo dvostruko više sredstava od "običnih" banaka, a u evrozoni, kao i u zemljama u razvoju, njihova sredstva vredna su oko 60 odsto sredstava banaka.

Bankarstvo iz senke cveta u Kini, gde se banke suočavaju sa kontrolama kamatnih stopa, što štediše podstiče da potraže bolji povrat sredstava van banaka. MMF procenjue da bankarstvo iz senke u Kini "teško" oko 35 do 50 odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: