Slovačka se žali: Rusi zavrću gas

Slovačko preduzeće za uvoz gasa, Slovenski plinarenski priemisl (SPP), registrovalo je sniženje isporuka gasa iz Rusije od približno 50 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

19:30

Default images

Premijer Slovačke Robert Fico je istakao da su, uprkos tome, isporuke gasa domaćinstvima i firmama garantovane, zahvaljujući punim skladištima i mogućnosti preuzimanja gasa sa zapada preko Češke ili Austrije, prenela je agencija Tasr.

Situacija bi sigurno bila komplikovanija ukoliko bi došlo do potpunog prestanka isporuka gasa iz Rusije, ukazao je Fico na konferenciji za novinare. To bi izazvalo takve ekonomske štete i na jednoj i na drugoj strani, da do takvog koraka ne bi smelo da dođe. Ukoliko bi pad isporuke gasa bio nastavljen u većem obimu, situacijom bi morala da se pozabavi Evropska unija, naglasio je premijer.

Slovačka vlada, prema njemu, ne računa s tim da bi domaćinstvima ili firmama, zbog gasne krize, morala da bude obustavljena isporuka gasa. Fico je rekao da SPP ima u skladištima više od 1,5 milijardi kubnih metara gasa. To odgovara trećini godišnje potrošnje tog energenta koja je prošle godine dostigla oko pet milijardi kubnih metara.

Fico je ponovio da je gas postao predmet političke borbe. On je prethodnih nedelja kritikovao sankcije koje su EU i Rusija uzajamno uvele zbog konflikta u Ukrajini.

Premijer je takođe naglasio da će, uprkos smanju isporuka gasa iz Rusije, Slovačka i dalje obezbeđivati transport gasa u Ukrajinu kojoj je Rusija u junu potpuno prekinula isporuke zbog sporova oko ceni i neplaćenih računa.

Osim Slovačke proteklih sedmica su se na pad isporuka gasa iz Rusije žalile i druge evropske zemlje. Ruska gasna kompanija Gasprom, međutim, tvrdi da gas u Evropu isporučuje prema ugovorima, a da se pad odnosi samo na takozvani dodatni obim i to zbog punjenja sopstvenih skladišta Gasproma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: