Direktor ČEZ-a priznao: Biće otkaza

Češka energetska grupa ČEZ će, u okviru procesa restrukture, otpustiti oko šest odsto radnika od ukupno 26.000 zaposlenih.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

16:43

Default images

Generalni direktor ČEZ-a, Daniel Beneš, priznao je u razgovoru za privredni dnevnik Hospodaržske novini, da će ta kompanija u okviru restrukturisanja otpustiti sličan procenat zaposlenih kao u preduzeću Severočeske doli, odakle će otići oko šest odsto radnika.

Grupa zapošljava oko 26.000 ljudi. Prilikom pripreme restrukturalizacije pokazalo se da firma na redovnim troškovima treba da uštedi oko šest milijardi kruna (217 miliona evra) godišnje, rekao je Beneš.

On je objasnio da je u svakom segmentu drugačije. U odeljenju za proizvodnju se štedi teže, jer bezbednost i pouzdanost elektrane ne može da se ograničava. Ukupno, najavljene uštede će biti 16 do 27 odsto, najviše u centrali, dodao je direktor.

Otpuštanje šest odsto zaposlenih do kraja godine Severočeske doli su najavili prošle nedelje. Iz tog preduzeća bi trebalo da ode 350 ljudi. U celoj grupi to će biti sličan udeo, kazao je Beneš, ali je odbio da navede bilo kakve cifre da, kako je rekao, ne bi širio uznemiravajuće vesti.

Plan štednje ČEZ je pokrenuo zbog pada cene struje, izazvane, prema njemu, "nekontrolisanim projektom" evropske energetske politike. U Evropi se govori o liberalnom energetskom tržištu, a istovremeno svaka zemlja određuje sopstvene uslove i programe dotacija, ukazao je direktor ČEZ-a.

Tržišta se tako ne povezuju, nego raspadaju. Iako su cene energije niske, zbog regulacionih naknada ljudi plaćaju više nego ikad, upozorio je Beneš

On je podsetio da je ČEZ 2008. i 2009. prodavao struju po 90 evra za megavatčas, a sada je ta cena 35 evra. Troškovi proizvodnje, pri tome, nisu pali.

"Pad cene struje za jedan evro, za nas znači godišnji pad operativnog profita za oko 1,5 milijardi kruna (54,4 miliona evra). A za godinu dana cena može da padne čak deset evra", ukazao je direktor.

ČEZ je najveća češka energetska firma čiji je većinski vlasnik država koja preko ministarstva finansija podeduje odko 70 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: