Argentina i dalje zaobilazi sud

Argentina je deponovala 161 milion dolara u jednoj lokalnoj banci za plaćanje duga, čime pokušava da zaobiđe presudu američkog suda.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

13:45

Default images

Podsetimo, tom presudom Argentini se zabranjuje servisiranje inostranih dugova.

"Novac je deponovan na novootvoreni račun u banci Nasion Fideikomisos, koja je filijala državne banke Banko de la Nasion Arhentina. Argentina je još jednom potvrdila svoju posvećenost ispunjenju obaveza prema vlasnicima obveznica i očuvanju prava da plati ono što im duguje prema ugovorima o dugu", navodi se u saopštenju argentinskog ministarstva ekonomije, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

Kako podseća Blumberg, argentinski Kongres je početkom septembra izglasao zakon o restrukturisanju javnog duga, a američki okružni sudija, Tomas Griesa, u ponedeljak je saopštio da Argentina ne poštuje američki sud jer kontrolu nad vraćanjem duga prebacuje iz Njujorka u Buenos Ajres.

Isti sudija je prethodno doneo presudu po kojoj Argentina ne može da vraća strani dug dok u potpunosti ne izmiri obaveze iz 2001. prema vlasnicima argentinskih obveznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: