Cena kvadrata u Kini kao na Vračaru

Cene domova u Kini smanjene su u septembru bržim tempom u odnosu na prethodni mesec, a to je peti uzastopni mesec u kojem cene nekretnina padaju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

08:18

Default images

Centralna banka u Pekingu je zbog toga najavila ublažavanje uslova kreditiranja u cilju izbegavanja oštrijeg pada cena.

Prosečna cena novog doma u 100 velikih kineskih gradova je ovog meseca iznosila 10.627 juana (1.731 dolar) po kvadratnom metru, 0,92 odsto manje u odnosu na avgust, navodi Kineska akademija za nekretnine (CIA), a prenosi agencija Frans pres.

Septembar je peti uzastopni mesec u kom se beleži pad cena, a analitičari upozoravaju da slabosti u sektoru nekretnina utiču na ukupno usporavanje druge po veličini svetske privrede.

U 10 najvećih kineskih gradova zabeležen je pad cena u septembru, a prosečna cena kvadrata u Pekingu pala je 1,34 odsto na mesečnom nivou na 32.281 juan (5.253 dolara). Kina poslednjih godina pokušava da ograniči rast cena nekretnina, uvodeći mere kontrole tržišta kao što su ograničenja na kupovinu drugog ili trećeg doma.

Lokalne vlasti, međutim, veliki deo prihoda ostvaruju prodajom zemljišta investitorima i pokušavaju da nadju načine da ublaže restrikcije, budući da su cene nekretnina poslednjih meseci u padu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: