"Ne" za Južni tok, stvara zavisnost

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski ocenio je da Evropska unija ne bi trebalo da povećava svoju zavisnost od ruskog gasa preko budućeg gasovoda Južni tok.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2014.

14:26

Default images

"Bitno je da EU ne povećava dalje svoju zavisnosti od ruskog gasa, recimo preko izgradnje Južnog toka kojim bi stizao isti taj ruski gas ali samo drugim putem", kazao je Komorovski poljskim novinarima koji ga prate tokom posete Portugalu.

Poljski predsednik apelovao je da se iskoristi činjenica da gasna zavisnost ima dva pola - koliko Evropa zavisi od ruskog gasa toliko Rusija i njen budžet zavise od izvoza gasa u Evropu.

Pored odustajanja od daljeg povećavanja zavisnosti od ruskih isporuka, Komorovski je ocenio da bi EU trebalo da prihvati ideju energetske unije kakvu predlaže Poljska - zajedničke pregovore u nabavkama gasa, rehabilitaciju uglja, u momentima kriza solidarne isporuke onim članicama Unije koje zavise od ruskog gasa i ubrzano povezivanje konektorima u jedan evropski gasni sistem.

Kriza u Ukrajini i u odnosima Zapada sa Rusijom, po oceni Komorovskog, donosi sada tu šansu da Evropska unija prihvati integraciju i u oblasti energetike u energetsku uniju.

"Sada je lakše ubeđivati partnere u EU da prihvate energetsku uniju kakvu je predložio (donedavni poljski premijer) Donald Tusk zato što svi osećaju da Rusija kao svojevrsno političko oružje koristi činjenicu da je isporučilac energenata, posebno gasa i energetsku krizu", kazao je Komorovski.

Poljski predsednik istakao je da je u ovakvim kriznim trenucima lakše donositi krupnije odluke i da partneri u Uniji koji se ponašaju ekonomski sada uviđaju da se Rusija ne rukovodi ekonomskim već političkim motivima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: