Da li Kina ovako istiskuje dolar?

Kina je od danas dozvolila direktnu trgovinu između juana i evra, saopštila je Kineska platforma za trgovinu devizama.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

08:34

Default images

"Ovaj sistem već nudi platformu na kojoj se obavljaju transakcije između juana i evra, a uvođenjem direktne trgovine između tih valuta američki dolar više neće biti korišćen kao valuta posrednik u računanju kvota", navodi se u saopštenju kineskog operatera, a prenosi agencija Frans pres.

Cilj ovakvog poteza je, prema saopštenju Kineske platforme, promovisanje bilateralne trgovine i investicija, kao i pojednostavljenje procesa korišćenja juana u prekograničnoj trgovini i niži troškovi konverzije.

Kina je još u junu pokrenula direktnu trgovinu između juana i britanske funte, a već dugo ima direktnu valutnu razmenu sa SAD, dok je u poslednjih nekoliko godina dopustila i direktnu razmenu između juana i japanskog jena, australijskog dolara, novozelandskog dolara i malezijskog ringita.

"Direktno trgovanje doprinosi povezivanju renminbija i druge valute kojom se najviše trguje na svetu, i predstavlja značajan korak za globalizaciju renminbija", izjavio je direktor odeljenja britanske banke HSBC za Kinu, Rajan Song.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: