Neredi srozali indekse u Hongkongu

Vrednost akcija na berzi Hongkonga opala je danas za 1,18 odsto posle nereda na protestu nekoliko desetina hiljada građana.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.09.2014.

08:31

Default images

Saobraćaj i privredne aktivnosti su danas ozbiljno poremećene, saopštile su gradske vlasti.

Mnoge kompanije i škole su danas zatvorene i veliki broj građana danas nije otišao na posao.

Prodemokratski aktivisti juče su protestovali zbog odluke vlasti u Pekingu da strogo kontrolišu izbor kandidata za lokalne izbore u administrativnom regionu Hongkonga 2017. godine.

Policija u Hongkongu upotrebila je u nedelju suzavac kako bi rasterala veliki broj demonstranata koji su ispred zgrada vlade te poluautonomne oblasti Kine tražili demokratske reforme.

Vlasti su pokrenule akciju protiv demonstranata pošto su u Hongkongu izbili neredi kada su policijski kordoni pokušali da spreče veću grupu demonstranata da dodju do centra gde je već organizovan protest sedenjem.

Hongkong, nekada britanska kolonija, sada je posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema". Ima visok stepen autonomije u svim oblastima osim spoljnih poslova i odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: