Pleme za zakup dobija 554 mil $

Indijansko pleme Navaho dobiće 554 miliona dolara nadoknade od savezne američke vlade jer je dala u zakup deo njihove teritorije.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 28.09.2014.

11:16

Default images

Reč je o najvećem indijanskom rezervatu u državi Arizoni, saopštile su lokalne vlasti.

Veliki deo zemljišta od 27.000 kvadratnih milja rezervata dat je u zakup za obradu zemlje, razvoj naftne i gasne industrije, rudarstvo i stanovanje. Međutim, taj plan zakupa se pokazao neuspešnim i vlada je odlučila da uruči novčanu nadoknadu indijanskom plemenu.

Američke vlasti su u aprilu sklopile ugovor s jednom firmom koja je počela čišćenje planine Lukačakaj u Arizoni gde se nalazi veliki uranijumski otpad i gde žive Navaho Indijanci.

Više od 50 rudnika uranijuma je napušteno u toj planini gde živi to indijansko pleme. Rudnici su posle nekoliko decenija rada zatvoreni bez prethodne dekontaminacije i čišćenja.

Lukačukaj je najveći planinski venac u Arizoni, gde živi 1.700 stanovnika, a 98 odsto njih čine Navaho Indijanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: