Pao dogovor o gasu

Ukrajina će otplatiti 3,1 milijardu dolara duga Rusiji u zamenu za zajamčene isporuke gasa u zimskim mesecima.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 26.09.2014.

20:18

Default images

Ovo se navodi u predlogu posle pregovora u Berlinu u kojima je posredovala Evropska unija.

Predloženi sporazum, koji bi trajao do proleća, ima za cilj da se izbegne gasna kriza u Ukrajini i EU tokom zime, mada neće rešiti sporne detalje poput cene koju Kijev treba da plati za prethodne i buduće isporuke.

O cenama ruskog gasa za Ukrajinu trebalo bi seledeće godine da odluči arbitražni sud u Stokholmu.

"Danas smo izradili razuman nacrt za zimski paket i uveren sam da ovaj nacrt može dobiti podršku svih umešanih u Moskvi i Kijevu", rekao je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

Etinger je rekao da postoje dobre šanse da taj sporaum bude potpisan sledeće nedelje kada se u Berlinu sastane s ruskim i ukrajinskim ministrima energetike, kao i direktorima gasnih kompanija tih zemalja.

Prema današnjem predlogu, Ukrajina će platiti dve milijarde dolara Rusiji do kraja oktobra i još 1,1 milijardu dolara do kraja decembra, rekao je Etinger i naznačio da će EU jamčiti za ukrajinske isplate.

U zamenu za to, ruska kompanija Gasprom će isporučiti najmanje pet milijardi kubnih metara gasa Ukrajini u predstojećim mesecima po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara. Ukrajina će morati unapred da plati za taj novi gas.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da je predložena cena za isporuke ove zime biti "privremena cena" a da Kijev ostaje pri tome da treba da plaća 268 dolara za hiljadu kubnih metara.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da nacrt sporazuma za zimske mesece zadovoljavajući za Moskvu, ali da je potrebno razraditi manje detalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: