Da li vaše vreme meri "švajcarac"?

Švajcarska industrija satova, posle dvocifrenog rasta izvoza od 2010-2012, zabeležila je rast od svega dva odsto u prošloj godini.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

19:44

Default images

Analitičari skroman rezultat očekuju i u tekućoj godini, pre svega zbog slabe prodaje u Hogkongu.

Snažan rast prethodnih godina sektor satova ostvario je zahvaljujući rekordnoj tražnji u Aziji, ali je u prvih osam meseci ove godine prodaja na hongkonkškom tržištu porasla svega dva odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše švajcarski list 24 sata.

Vlasnik kompanije Svoč, Nik Hajek, u intervuju za ovaj list potvrdio je da za 2014. očekuje rast švajcarskog izvoza satova od jedan do pet odsto, dodajući da je stopa rasta od 5,0 do 10 odsto, kako je najavio početkom godine, ipak nedostižna.

Kako se navodi, turizam je i dalje glavni motor rasta za industriju satova. Posebno u Evropi prodaja satova i nakita turistima igra veoma važnu ulogu, te se procenjuje da u kupovini luksuznih proizvoda na Starom kontinentu strani turisti učestvuju sa oko 50 odsto.

Analitičari u tom kontekstu ističu i snažan razvoj kineskog turizma. Kina je, naime, nametnula visoke carine luksuznim proizvodima, tako da su oni 30 do 40 odsto skuplji nego u zemljama koje posećuju njihovi turisti.

U 2013. iz Kine je iz turističkih razloga širom sveta putovalo 97,2 miliona ljudi, dok će njihov broj ove godine biti oko 116 miliona (+19 odsto). Za Kineze prva destinacija ostaje Hongkong, a slede administrativni region Makao, Južna Koreja i Tajland.

Izvan Azije, Kineze najviše privlači Francuska, a zatim SAD. Švajcarska takođe profitira od velikog rasta broja gostiju poreklom iz Kine, upravo zbog šoping turizma.

Prema oceni analitičara, ponovno ubrzanje rasta izvoza satova iz Švajcarske može se očekivati tek u 2015, kada bi stopa rasta mogla biti oko sedam odsto, uglavnom podržana povećanjem prodaje u Kini i Evorpi. Snažniji rast predviđa se za sektor luksuznih satova i nakita nego za proizvode sa srednjim i nižim cenama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: