Rusija EU: Nismo se tako dogovorili

Gasni ugovori Rusije i partnera u EU ne predviđaju reeksport, kaže ruski ministar energetike Aleksandar Novak imajući u vidu reverzibilne isporuke iz EU Kijevu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.09.2014.

10:45

Default images

On je u intervjuu nemačkom listu Handelsblat izrazio nadu da će se "naši evropski partneri pridržavati zaključenih ugovora. Samo to može da garantuje kontinuirane isporuke evropskim potrošačima".

Novak je takođe ukazao da je Rusija u cilju rešenje pitanja gasa s Ukrajinom, dala niz kostruktivnih predloga, ali ih je Kijev odbio.

Ministar je podsetio da je već održano osam rundi pregovora tokom kojih je Rusija dala niz predloga o ceni gasa, pokriću ukrajinskog duga i buduće pretplate.

U Berlinu se danas održava sastanak Rusije, Ukrajine i EU o pitanjima isporuke gasa.

Na njemu će se razmatrati pitanja isporuke ruskog gasa Ukrajini i obezbeđenja energetske sigurnosti. U pregovorima će učestvovati evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Jurij Prodan.

Trostrane konsultacije o gasu su počele 2. maja i završili se bez rezultata 16. juna. Nakon toga Gasprom i Naftogas su podneli medjusobne tužne Stokholmskom sudu. 25. maja Ukrajina je prestala da plaća za utrošeni ruski gas. Na dan 1. avgusta ove godine ukupan ukrajinski dug za gas, prema Gaspromu, bio je oko 5,3 milijarde dolara, podsetio je Itar tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: