Evro blizu dvogodišnjeg minimuma

Dok je predsednik Evropske centralne banke govorio na konferenciji Centralne banke Litvanije, evro se našao blizu dvogodišnjeg minimuma nasuprot dolaru.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

18:51

Default images

Naime, sada se jedan evro može kupiti za 1,27 dolara.

Dragi je u Litvaniji izrazio nadu da će evropska valuta skromno porasti u drugoj polovini godine uz pomoć ECB-ovih stimulansa. U intervjuu za jedan litvanski medij objavio je da će pristati i na korišćenje nekih nekonvencionalnih metoda kako bi se izborio sa niskom inflacijom u monetarnoj uniji.

Inače, uprkos trenutnim problemima u pomenutoj uniji, Litvanija se priprema da početkom naredne godine postane 19-ta članica evrozone. Dragi je pohvalio baltičke zemlje za strukturne reforme koje su sprovele a posebno Litvaniju koja je “jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Prošle godine joj je BDP porastao za 3,3% dok je Unijin pao za 0,4%. Litvanija je zaista zapanjujuće uspela da resetuje svoju ekonomiju bez pomoći sa strane”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: