Japanci će juriti vozom 500 km/h

Tačno 50 godina od kada je Japanom krenuo najbrži voz, tada brzinom od 210 kilometara na sat, počinju radovi na "maglevu" čija će brzina biti veća od 500 km/h.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

20:04

Default images

Planirano je da voz koji pomoću "magnetne levitacije" lebdi nad "šinom", a i kreće se vučen magnetnom silom, do 2045. godine krene na liniji Tokio-Osaka. Voz bi trebalo da ide što ravnijom linijom, te će 85 odsto trase činiti tuneli. Prvi deo "pruge", između Tokija i Nagoje trebalo bi da bude završen do 2027. godine.

Super-brzi vozovi "šikansen" (metak) u Japanu danas idu brže od 320 kilometara na sat, a pruge su napravljene po celoj površini ostrva Honšu i Kjušu. Između Tokija i Osake svakodnevno ide više od 200 takvih vozova, a njihovo ukupno godišnje kašnjenje ne prelazi 30 sekundi.

"Kada je u Japanu stavljen u upotrebu prvi brzi voz, imali smo osećaj da su teška vremena iza nas i da će se Japan promeniti na spektakularan način", kaže 73-godišnji inženjer Fumihiro Araki.

On se seća 1. oktobra 1964. godine, kada je u Tokiju pred carem Hirohitom predstavljen prvi japanski brzi voz, nazvan Hikari (Svetlost), devet dana uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju.

Japan je u narednih nekoliko nedelja trebalo da po atrakcijama postane svetski centar broj jedan, jer je pored super-brzog voza, počelo emitovanje TV-programa u boji i to u čitav svet, napravljen prvi japanski civilni avion posle Drugog svetskog rata, a neka od velikih preduzeća, među kojima i Soni, doživljavali su do tada nezabeležen razvoj.

Zato je po svaku cenu pre početka Olimpijskih igara trebalo završiti prugu za super-brzi voz. To je podrazumevalo izgradnju 66 tunela i 96 mostova. Zadatak nije bio jednostavan, ali Japanci su tada pokazali istrajnost i odlučnost.

Stavljanje u upotrebu prvog super-brzog voza omogućilo je Japanu da postane konkurentniji, a industrija je počela sve više da se koncentriše oko Tokija, kaže analitičar Osuke Itazaki.

Pruga kojom ide super-brzi voz nije se promenila do danas, ali su sam voz i usluge koje nudi u stalnom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: