Filipsova strategija rasparčavanja

Holandski gigant Filips je objavio da će podeliti kompaniju na dva dela i odvojiti poslove u sektoru osvetljenja od svog odeljenja za zdravstvenu negu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

12:17

Default images

Obe kompanije će ostati sa sedištem u Holandiji i nastaviće da koriste ime "Filips", saopštila je kompaniaj.

Filips već neko vreme odvaja i prodaje delove svog poslovanja kojima nije zadovoljan, a izvršni direktor Frans van Huten kaže da je ovaj potez priprema firme za sledeću eru.

"Prihvatam da ova odluka ima posebnu težinu, ali ovo je pravo vreme da napravimo naredni strateški korak na putu ka transformaciji. Obe kompanije će moći da izvrše adekvatne investicije kako bi pospešile rast i podigle profite, čime će na kraju napraviti dodatnu vrednost za naše potrošače, zaposlene i akcionare", rekao je Van Huten.

Filips je 1891. godine nastao kao kompanija za osvetljenje, nakon čega je proširio poslovanje i postao jedna od najprepoznatljivijih evropski kompanija, a njegovi čelnici kažu da će osamostaljivanje divizije za osvetljenje olakšati ulaz na nova tržišta.

Prema prvim procenama, razdvajanje će koštati oko 50 miliona evra godišnje do 2016. godine, ali će se na širem planu ostvariti uštede od oko 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: