Amerikanci kupuju balkanski Hipo?

U prvoj nedelji oktobra moglo bi doći do potpisivanja sporazuma o prodaji mreže Hipo Alpe Adrija banke na Balkanu, javila je danas austrijska agencija APA.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

10:35

Default images

Uslov je da završni pregovori teku kako se nadaju u Hipo banci.

Prema pisanju agencije, glavni kandidat za kupovinu je američki investicioni fond Advent International, a vode se pregovori i sa jednim konzorcijumom. Da li će posao biti zaključen zavisi i od Nadzornog organa, kao i Evropske komisije.

Brisel mora da odobri dogovor, pošto izanalizira sve detalje kao što su moguće garancije, ali i refiinansiranje majke banke sa 2,2 milijardi evra koje se nalaze u bankama Hipo u jugoistočnoj Evropi.

Ukoliko prodaja u paketu ne bide dovoljno atraktivna za austrijskoj državi, koja je vlasnik Hipo banke, ili bi taj posao bio suviše rizičan, sledeći korak bi bio pojedinačna prodaja ćerki banke na Balkanu. Rok za to, koji je Austriji dala Evropska komisija, je sredina iduće godine.

Prilikom prethodnog pokušaja prodaje mreže bankle na jugoistoku Evrope, u julu, koju je preuzela austrijske država prema nalogu EU, od sedam zainteresovanih, knjiga je spala na dva slova i ni jedan od potencijalnih kupaca nije bio spreman da plati očekivanih 500 miliona evra.

Tada je u igri bio američki fond Advent, kao i finansijska oj grupaciji sa sedištem u Londonu "Milhouse Capital Investment Group", pisao je krajem jula list Prese.

Balkanska mreža Hipo banke obuhvata šest banaka i tri društva za lizing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: