73 država za poreza na zagađivanje

Više od 1.000 preduzeća i 73 države podržavaju ideju da se zemljama koje emituju najviše ugljen dioksida uvede poseban porez, saopštila je danas Svetska banka.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.09.2014.

17:38

Default images

"Podržavajući određivanje kazne za emitovanje ugljen dioksida, svetski lideri i preduzeća poslali su jasnu poruku", ocenio je predsednik Svetske banke Džim Jong Kim, uoči samita UN o klimi, koji u utorak počinje u Njujorku.

Potpisnici predloga o uvođenju poreza na emitovanje ugljen dioksida nisu izneli nikakve detalje kako bi trebalo da bude određen porez i koliko bi on iznosio. Očekuje se da će ti detalji biti poznati posle samita u utorak.

U izveštaju objavljenom u Vašingtonu u nedelju, navodi se da je prošle godine izbačeno mnogo više ugljen-dioksida u atmosferu nego ikada ranije. Kako je objašnjeno, to je posledica povećanog ispuštanja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte tri največa
zagađivača - Kine, SAD i Indije.

Prema procenama, svet je prošle godine u atmosferu emitovao više od 39 milijardi tona ugljen-dioksida zahvaljujući sagorevanju uglja, nafte i gasa, što je 2,3 odsto više nego prethodne godine. Očekuje se da će do kraja 2014. emisija dodatno biti povećana za 2,5 odsto.

Naučnici predviđaju da će se emisije gasova staklene bašte i dalje povećavati, i da će za oko 30 godina svet biti topliji za oko 1,1 stepen Celzijusovih nego danas.

Kina, SAD i Indija su zabeležile naglo povećanje emisija staklene bašte i nijedna druga zemlja nije prišla ni blizu povećanju. Samo
24 države su prošle godine smanjile emisije ugljen dioksida. Među njima su uglavnom zemlje Evrope, a najveće smanjenje imala je
Španija.

U vazduh se svake sekunde ispusti u proseku oko 2,9 miliona kilograma ugljen dioksida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: