Japan dužan kao Grčka, diže poreze

Japan treba ponovo da podigne porez na promet iduće godine, uprkos ekonomskim turbulencijama koje je takav potez doneo ove godine, saopštio je OECD.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

11:25

Default images

"Banka Japana mora i nakon 2015. da podrži treću po veličini svetsku ekonomiju", izjavio je zamenik generalnog sekretara OECD Rintaro Tamaki, a prenela agencija Frans pres.

"Japanski javni dug skočio je u poslednjih par godina, pa sada može da se uporedi sa grčkim. Tokio ne samo da treba da primeni planirani rast poreza na promet u oktobru 2015, već i da planira novi rast poreza nakon toga da bi odagnao strahove oko održivosti javnih finansija", naveo je Tamaki.

Japan je u aprilu podigao porez na promet sa pet na osam odsto u okviru strukturnih reformi i najavio rast poreza na 10 odsto u oktobru iduće godine. Privredni rast je u toj zemlji u tri meseca zaključno sa junom smanjen 1,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je najveći pad od zemljotresa i cunamija iz 2011.

Javni dug Japana od oko 230 odsto bruto domaćeg proizvoda najviši je među bogatim zemljama, dobrim delom zbog velikih odvajanja na ime zdravstvenih i socijalnih beneficija i rapidnog starenja stanovništva.

U aprilu prošle godine, Banka Japana lansirala je program kupovine sredstava, sličan kvantitativnom labavljenju koje sprovodi američka Uprava federalnih rezervi, u cilju pružanja podrške cenama, čiji je pad decenijama opterećivao privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: