Počela gradnja TNAP gasovoda

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je u Baukuu da izgradnja Južnog gasnog koridora (TANAP-TAP) otvara "potpuno novu energetsku perspektivu".

Svet

Izvor: Beta

Subota, 20.09.2014.

11:23

Default images

"Uveren sam da time gradimo i bolju zajedničku budućnost", kazao je Đukanović u Bakuu, na svečanosti povodom početka izgradnje koridora na koji bi se priključio Jadransko-jonski gasovod (IAP) koji bi prolazio kroz Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i BiH.

Ukazao je da novi gasovod "otvara potpuno novu energetsku perspektivu" zemljama zapadnog Balkana i EU.

"Na Zapadnom Balkanu ovi projekti daleko nadilaze energetski značaj. Saradnja u ovoj oblasti postaje sve važnija za ekonomsku sigurnost i
ukupan razvoj država", kazao je Đukanović.

Ocenio je da su "zajednički napori u izgradnji gasovoda TANAP-TAP i IAP primer uspešne međunarodne saradnje u ispunjavanju ciljeva iz
evropske Energetske strategije".

Podsetio je da je Crna Gora usklađena sa energetskom strategijom EU, te da je na Berlinskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu krajem prošlog meseca, projekat izgradnje evropske rute za Južni gasni koridor ocenjen "kao jedan od najznačajnijih za razvoj regiona."

"Za Crnu Goru gasifikacijom počinje nova era razvoja. To će značiti povoljnije uslove za nove investicije, i za otvaranje novih radnih mesta", kazao je crnogorski premijer i izrazio nadu da će to osnažiti i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Gasni put novog gasovoda počinje sa najvećeg azerbejdžanskog, gasnog polja - Šahdeniz i transanadolijskom rutom ide preko Gruzije,Turske, Bugarske i Grčke.

Gasovod se nastavlja na trans-jadransku rutu, preko Jadranskog mora i Albanije, a završava na jugu Italije. Tu bi trebalo da se uključi i Crna Gora i to krakom jadransko-jonske trase.

Gasovod bi do Albanije trebalo da stigne za četiri godine, dok još uvek nije poznato kada će njegovoi delovi doći do Crne Gore, BiH i Hrvatske. To zavisi od dinamike obezbeđivanja novca za gradnju gasovoda, čija je jadransko-jonska trasa, kroz četiri države regiona, duga 516 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: