Evropa igra po pravilima loukostera

Niskotarifne aviokompanije su se nametnule na evropskom nebu što je primoralo tradicionalne prevoznike da se menjaju.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2014.

15:47

Default images

"Niskotarifne aviokompanije sada obavljaju 25 do 45 odsto vazdušnog prevoza u Evropi, zavisno od zemlje" i njihov udeo nezadrživo raste, rekao je Didije Brehemje, specijalista za vazdušni saobraćaj firme "Rolan Beržer".

Irska kompanija "Rajaner", sa flotom od 300 "boenga 737" kojih će uskoro biti 400, povezuje 186 aerodroma u 30 evropskih zemalja s više od 1.600 dnevnih letova. Njegov britanski rival "Izidžet" koji će uskoro dobiti svoj 226. "erbas A320", odžava više od 1.400 letova dnevno.

"Te dve firme zajedno drže 70 odsto saobraćaja niskotarifnog sektora", rekao je Brehemje. Ako se tome dodaju još samo "Er Berlin" (nemačka kompanija), "Vueling" (Španija), "Norvidžan" (Norveška) i "Viz er" (Mađarska), niskotarifne kompanije drže čak više od 90 odsto tržišta avio-prevoza u Evropi.

Snaga tih kompanija je to što su nametnule promenu "pravila igre" nudeći veoma niske cene: putnik plaća samo prevoz, a sve ostale usluge: prtljag, obroci, piće i drugo plaća ekstra, ako on to želi.

Niske cene su zasnovane na visokoj stopi eksploatacije aviona i produktivnosti osoblja. To je privuklo novu vrstu putnika koji su spremni da žrtvuju udobnost tokom nekoliko sati leta.

"Uspon tih kompanija je olakšan i ubrzan internetom koji objavljivanjem konkurentskih ponuda ruši cene", podseća Žan-Pjer Nadir, predsednik i osnivač sajta "Easyvoyage.com".

Odnedavno, niskotarifne aviokompanije upadaju u sektor usluga poslovnim korisnicima koji su ranije držali "Er Frans", "Lufthanza" i "Britiš ervejs" što dodatno povećava pritisak na njih da razviju svoj poslovni model da bi opstali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: