Nemačka tajna - voli keš, mrzi dug

Iako su najjača ekonomija u Evropi, Nemci ne prate baš sve moderne tokove pa se nalaze na samom vrhu po procentu transakcija koje se izvrše u gotovom novcu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

17:15

Default images

Istraživanja pokazuju da Nemci u svojim novčanicima drže mnogo više keša od drugih bogatih nacija, u proseku 123 dolara, što je dvostruko više od Australijanaca, Amerikanaca, Francuza ili Holanđana. Čak 82 odsto transakcija u Nemačkoj se izvrši u gotovini (u SAD je procenat manji od 50 odsto), a keš je dominantan čak i u slučaju velikih transakcija.

Poređenja radi, na svetskom nivou se među razvijenim zemljama iza Nemaca nalaze se Australijanci (65%), Francuzi (56%), Kanada (53%), Holandija (52%) i SAD (46%).

Niko ne zna tačno zašto su Nemci toliko okrenuti gotovini, ali neka istraživanja ukazuju na to da je jedan od ključnih razloga činjenica da kartice ipak "otimaju" kontrolu novca iz ruku potrošača, a da je situacija sa novčanicama i kovanicama dosta drugačija.

"Pogled u džep il novčanika pruža dobar uvid i jasan signal o situaciji o troškovima i preostalom budžetu. Sa velikim obimom transakcija izvršenih u gotovini, kvalitet takvog signala je visok. Verujemo da je za većinu potrošača taj signal i dovoljan, tako da se opredeljuju uglavnom za keš", navode analitičari Evropske centralne banke.

Osim toga, tu je i izveštaj koji navodi da Nemci vole anonimnost koju pruža gotov novac.

Ipak, neki ukazuju i na turbulentnu istoriju papirnog novca u Nemačkoj, na legendarnu hiperinflaciju, posleratne godine i činjenice da su posle uvođenja nove "dojčmarke" uz bolan prelaz Nemci stali na noge i da je ta valuta dugo bila stvar nacionalnog ponosa.

"Nemci vole keš, iz istog razloga se gnušaju dugova. Nivo potrošačkog duga u Nemačkoj je zapanjujuće nizak, a takođe u Nemačkoj postoji jaka averzija i prema hipotekama, pa se to odražava i na veoma nizak procenat vlasništva nekretnina u odnosu na evropski nivo", navodi "Kvarc".

Takođe, vredi istaći da je samo trećina Nemaca imala kreditnu karticu 2011. godine, a dobar deo tih ljudi je te godine nije nijednom ili vrlo retko provuklo kroz neku kasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: