Kineska injekcija od 81 mlrd dolara

Centralna banka Kine "ubrizgaće" 500 milijardi juana (81 milijardu dolara) u pet najvećih državnih banaka, kako bi se uhvatila u koštac sa usporenim rastom.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

11:03

Default images

Narodna banka Kine (PBOC) će navodno svakoj banci dodeliti zajam od po 100 milijardi juana, uz nisku kamatnu stopu i na period od tri meseca, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Ovakav potez bi, prema procenama analitičara, mogao biti prva u nizu od nekoliko najavljenih podsticajnih mera kineske vlade, a namenjen je jačcanju poslovnog poverenja i investicija, nakon niza slabih ekonomskih podataka iz Kine.

Kineska privreda je već u više navrata pokazala znakove usporavanja, uz pad industrijske proizvodnje i direktnih stranih investicija u avgustu na višegodišnji minimum.

Među pet kineskih banaka koje će primiti državnu pomoć su Industrijska i Komercijalna banka Kine, Kineska građevinska banka, Poljoprivredna banka Kine, Banka Kine i Banka za komunikacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: