Ajfon vam prave moderni robovi

Trećina od ukupno 350.000 zaposlenih u elektronskoj industriji u Maleziji radi u uslovima približnim "savremenom ropstvu".

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

09:12

Default images

Najmanje 28 odsto zaposlenih u fabrikama elektronske industrije koje snabdevaju najpoznatije svetske marke elektronskih uređaja, posebno radnici imigranti iz siromašnih zemalja jugoističnog azijskog regiona uvučeni su u spiralu modernog ropstva, navodi se u izveštaju američke nevladine organizacije Istina,koja se bavi odbranom prava radnika.

"Otkriven je veliki broj prislinog rada međi radnicima stranog državljanstva oba pola u glavnim regionima elektronskog sektora u Maleziji", navodi se u studiji koju prenose belgijski mediji.

"Na osnovu prikupljenih podataka može se zaključiti da je prisilan rad u elektronskoj industriji u Maleziji raširen i da se ne radi o izolovanim slučajevima", podvučeno je u izveštaju organizacije Istina.

Malezijske fabrike elekronskih delova i uređaja su među najvećim dobavljačima međunarodnih firmi kao što su Epl, Samsung i Soni.

Uspeh elektronskog sektora u Maleziji delimično se ostvaruje putem eksploatacije nezaštićenih i siromašnih radnika koji dolaze iz Indonezije, Nepala, Indije, Vijetnama, Bengladeša i Burme.

Eksploatacija ove radne snage zasniva se pre svega na prevelikim troškovima za pronalaženje posla koje radnici podmiruju prezadužujući se i to unapred.

Više od 94 odsto radnika imiganata koji su ucestvovali anketi za potrebe nevladine organizacije Istina izjavilo je da su im poslodavci konfiskovali pasoše, a 71 odsto oduzetih pasoša nije ni vraćeno.

Oko 38 odsto ispitanih radnika imigranata priznalo je da su bili primorani da spavaju u malim sobama sa više od osam ljudi prinuđeni na ograničeno kretanje.

"Činjenica da su nam uzeli pasoše jasno pokazuje da se radi o savremenom vidu ropstva", objašnjava jedan od zaposlenih Burmanaca u Maleziji.

Malezija je zemlja sa 28 miliona stanovnika koja je relativno razvijena u odnosu na svoje susede, ali koju često ktitikuju nevladine organizacije za odbranu prava radnika zbog neadekvatnog tretmana imigrantske radne snage koja broji oko dva do četiri miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: