Novak: Razum će pobediti

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izrazio je nadu, da će u vezi postizanja dogovora oko isporuka gasa Ukrajini, pobediti razum.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

09:16

Default images

Novak je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" naglasio da sankcije i padajuće cene nafte ugrožavaju energetski sektor i da se tome moramo prilagoditi.

Do kraja godine cena nafte će biti na 100 dolara po barelu, rekao je on dodajući da je već dve godine između 90 i 110 dolara i ostaće tako.

"To što smo sada ispod 100 dolara nije tragedija. Naš budžet se oslanja na pretpostavci da će cena nafte biti 96 dolara", objasnio je Novak dodajući da ga brine nagli pad cene, ujedno ukazujući da ne vidi nikakve posebne objektivne uslove za pad cene ispod 90 dolara.

Na konstataciju da je "Bank of Amerika Meril Linč" zatražila da Saudijska Arabija spusti cenu nafte na 85 dolara kako bi nanela štetu islamistima, ali i Rusiji, on je kazao da su to samo predlozi, a ne I mere.

"Ne verujem da je Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK zainteresovana za veoma niske cene, kod kojih polovina nafte više ne bi bila rentabilna za crpljenje", naglasio je Novak.

Takođe je odbacio i upozorenja bivšeg šefa "Britiš Petrola" Toni Hajvorda, koji je rekao da će uskoro cena nafte moći dostići 150 dolara, jer će zbog sankcija biti manje isporuka iz Rusije.

"Ne vidim preduslove za takav rast cene. Ni mi ne želimo taku promenu cene na gore, jer su zavodljive I navode na povećanje izdataka iz budžeta, a kada cena ponovo padne to biva bolni", ukazao je Novak.

Što se tiče izvoza nafte iz Rusije on je procenio da će ove godine za četiri do četiri i po odsto biti manje izvezeno, što ima veze, kako je dodao, sa većom obradom u zemlji.Kada modernizacija rafinerija bude završena onda će više nafte ostati za izvoz, uveren je on. Upitan da li sankcije u vezi tehnologije za crpljenje nafte mogu izazvati probleme u proizvodnji "crnog zlata" Novak je kazao da se situacija diskutuje sa koncernima, koji još ne mogu reći koji rizici nastaju.

"Moramo sačekati kako naši strani partneri tumače sankcije. Svi kažu da žele da ostanu. Možda neki žele jednostvano da zaobiđu sankcije", dodao je on.

Kada je reč o gasu i manjoj isporuci Evropi Novak je objasnio da je tih dana više naručivano nego što je uobičajeno i da Gazprom nije povećanu potražnu u potpunosti pokrio. On je negirao da iza smanjene isporuke stoji "nekakva igra", ističući da je Gazrpom istovremeno napunio skladišta u Rusiji. Novak je rekao da je potpuno isključeno da će Rusija sprečiti reizvoz tokom zime, time što će smanjiti isporuke gasa.

Novak je dodao da je Rusija predložila sastanak sa Ukrajinom, uz učešće EU, u vezi dogovora oko duga te zemlje za ruski gas, dodajući da često telefonom razgovara sa ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom.

"Po ovom pitanju moj kolega dobija političke naloge. Rešenje zavisi od drugih ljudi. Stvar je komplikovana - tu su vlada, ukrajinski parlament i predsednik", objasnio je on dodajući da Prodan vodi pregovore, ali da se ne zna ko mu "šapuće".

Ukrajina, prema njegovim rečima, ima 5,3 milijardi dolara duga na osnovu isporuka gasa.Rusija je, kako je Novak kazao, spremna da ne traži isplatu celokupnog duga, već da se za početak uplati 1,45 miliajrdi dolara za novembar i decembar.

"Dugove od aprila možemo, na osnovu popusta koje nudimo, ponovo izračunati ako Ukrajina prihvati naš predloge cene i to umesto 485 dolara po 1.000 kubnih metara oko 384 dolara. Gazprom bi time Ukrajini oprostio 780 miliona duga", objasnio je ruski ministar.

On je rekao da je teško predvideti da li će biti dogovora, dodajući da je situacija teža nego proletos. Zima je pred vratima, gas mora biti uskladišten, ukazao je Novak.

"Nadamo se da će pobediti razum i da će doći do dogovora. Ako Ukrajina ne želi da obezbedi isporuke tokom zime može doći do ograničenja za ukrajinske potrošače", upozorio je ruski ministar rekavši da neće biti isporuka ako se ne plati, a da je druga varijanta da se Ukrajina "prikači" na gas namenjen za Evropu.

Upitan da li bi onda Rusija mogla da zatvori slavinu za tranzit gasa preko Ukrajine ka Evropi Novak je istakoa da to nije tema u Gazpromu, koji želi Evropu, u skladu sa sporazumima, da snabdeva. Međutim on je ukazao da se, ako se "prikači" Ukrajina na tranzitni gas, pitanje koliko će gasa proći ka Evropi.

"Tokom veoma hladnih dana bi čitava isporuka mogla biti "skinuta" a Evropa ostati bez gasa", rekao je ruski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: