Nafta pojeftinila zbog zaliha u SAD

Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, usled neočekivanog porasta američkih zaliha.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2014.

08:57

Default images

Cene su niže i zbog spekulacija da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) teško dogovoriti smanjenje proizvodnje na predstojećem novembarskom sastanku.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 55 centi na 93,87 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 98,46 dolara, odnosno 51 cent manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

"Na obaranje cena nafte uticao je izveštaj američkog ministarstva energetike o neočekivanom porastu zaliha nafte za 3,7 miliona barela umesto očekivanog pada od 1,2 miliona barela", navodi se u saopštenju singapurske "Junajted oversiz banke".

Generalni sekretar OPEK-a Abdulah El-Badri je pre dva dana izjavio da očekuje da će kartel smanjiti proizvodnju nafte u 2015. za oko 500.000 barela dnevno na 29,5 miliona barela. Međutim, američki dnevnik Dau DŽons njuzvajers je, pozivajući se na neimenovane delegate iz OPEK-a, javio da su male šanse da ta organizacija u novembru smanji proizvodnju.

Padu cena nafte doprineo je i snažniji dolar, koji čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: