FED: Evropa je opasnost za ceo svet

Predsednica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen izjavila je u sredu da je Evropa i dalje "opasnost" za privredu sveta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

22:59

Default images

“Ekonomija Evrope je jedan od rizika za privredu sveta", rekla je šefica FED na konferenciji za štampu u Vašingtonu.

Jelen je posebno ukazala na "veoma nisku inflaciju" i "slab" ekonomski rast u Evropskoj uniji koja se bori da se oporavi od krize duga iz perioda 2010-2011.

U drugom kvartalu, bruto-domaći proizvod (BDP) u evrozoni je stagnirao posle stidljivog povećanja od 0,2 odsto u prethodnom kvartalu.

Radi podsticanja privredne aktivnosti i sprečavanja preteće deflacije, Evropska centralna banka (ECB) je početkom septembra još jednom snizila kamatne stope i najavila program otkupa finansijskih proizvoda od dužničkih hartija (ABS).

"Mi se očigledno nadamo da će oni uspeti da podstaknu privredni rast i inflaciju", rekla je Jelen, dodavši da bi to bila "dobra stvar" za privredu sveta i za Sjedinjene Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: