Rusi grade rudnik u Zimbabveu

Ruski konzorcijum radiće na tri milijarde dolara vrednom projektu vađenja platine u Zimbabveu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

15:29

Default images

To je najveća pojedinačna investicija u toj zemlji od proglašenja nezavisnosti 1980.

U projekat vađenja platine uključeni su ruska banka Vnešekonombank i industrijska grupacija Vi holding, a planirana investicija jednaka je 20 odsto bruto domaćeg proizvoda Zimbabvea, koji se bori sa usporavanjem privrednog rasta i stopom nezaposlenosti od blizu 80 odsto.

Vlada predsednika Roberta Mugabea na udaru je kritika zapada duže od decenije zbog navodnog kršenja ljudskih prava, pa se Zimbabve okrenuo Kini, Rusiji i drugim zemljama u usponu za pomoć, trgovinu i investicije, prenosi Rojters.

Projekat podrazumeva izgradnju rudnika platine, koji će biti najveći u zemlji, i topionice u blizini prestonice Hararea. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su Mugabe i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Očekuje se da će rudnik 2024. imati godišnju proizvodnju od 800.000 unci platine. Zimbabve trenutno proizvodi 430.000 unci platine godišnje.

Pored toga, dve zemlje pregovarale su i o eventualnom uvozu oružja u Zimbabve, koji zbog sankcija ne može da uvozi vojnu opremu iz zapadnih zemalja.

Pre 34 godine, Zimbabve je postao 50. nezavisna zemlja Afrike, posle više od decenije britanske kolonijalne vladavine, gotovo dve decenije pobunjeničkog režima manjinskog belačkog stanovništva i isto toliko godina oslobodilačke borbe, čiji je jedan od predvodika bio Mugabe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: