Kina zabranjuje "prljavi" ugalj

Kina će kroz manje od četiri meseca zabraniti prodaju i uvoz "prljavog" uglja, u okviru nastojanja da smanji zagađenje u zemlji, saopštila je kineska vlada.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

12:53

Default images

Ugalj sa visokim sadržajem sumpora od preko tri odsto i sa procentom pepela od preko 40 odsto od 1. januara 2015. više neće biti dozvoljen u Kini, prema obaveštenju postavljenom na zvaničnom sajtu kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme (NDRC). Reč je o najvišem telu u vladi zaduženom za ekonomsko planiranje, prenosi agencija Frans pres.

Kineska vlada se na ovakav potez odlučila u nastojanju da poboljša kvalitet vazduha u većim gradovima, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Tri decenije ubzane industrijalizacije u Kini transformisale su privredu te zemlje, donoseći velike prihode, ali su isto tako donele ozbiljne ekološke probleme, poput smoga koji svakodnevno obavija najveće gradove u Kini. Najveći deo tog zagađenja potiče od velike zavisnosti Kine od uglja, budući da oko polovina globalne potrošnje uglja otpada na Kinu.

Nastojeći da ublaži sve veću zabrinutost javnosti oko životne sredine, kineski premijer Li Kećeng je u martu objavio da će Kina "proglasiti rat protiv zagađenja i da će se sa tom pošasti boriti u istom intenzitetu kao što se bori sa siromaštvom".

Kineska vlada je, takođe, najavila da će ove godine ugasiti 50.000 malih peći na ugalj, "rešiti" se elektrana na ugalj i ukloniti sa puteva oko šest miliona automobila sa visokom emisijom štetnih gasova.

Ovakav potez Kine bi najteže mogao pogoditi Australiju, koja u Kinu izvozi 50 miliona tona uglja godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: