ECB će pomoći privredi

Evropska centralna banka (ECB) spremna je da preduzme dodatne mere ukoliko one budu potrebne da se spreči deflacija u evrozoni.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

10:16

Default images

Banka je ranije ovog meseca snizila kamatne stope bizu nule i lansirala program kupovine obveznica, pored četvorogodišnjih zajmova koje će ovog meseca ponuditi bankama u cilju podsticanja kreditiranja firmi i domaćinstava, prenosi list Katimerini.

Banka Finske je snizila prognozu privrednog rasta EU21 (zemlje evrozone plus Švedska, Danska i Britanija) za 2015. na 1,1 sa 1,4 odsto, koliko se ranije očekivalo. Banka navodi da će bruto domaći prozivod Rusije, jednog od najvećih trgovinskih partnera Finske, ove godine stagnirati, a iduće porasti svega 0,5 odsto, u svetlu krize u Ukrajini.

Inflacija će, prema proceni banke, u EU21 tokom 2015. ubrzati iznad jedan odsto, a 2016. dostići 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: