Investitori manje veruju Nemačkoj

Poverenje investitora u Nemačkoj palo je deveti uzastopni mesec, u vreme trzavica oko ekomonskih posledica globalne finansijske krize.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

09:32

Default images

Pomno praćeni indeks poverenja investitora kog izračunava ZEW smanjen je ovog meseca za 1,7 poena na 6,9 poena, pokazala je anketa ekonomskog instituta ZEW.

Pad poverenja je ipak niži u odnosu na prošlomesečni, kao i u odnosu na očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" i koji su prognozirali da će indeks iznositi pet poena.

"U ekonomskom okruženju još vlada velika neizvesnost. I dalje postoji opasnost od posledica sankcija Rusiji i eventualne nezavisnosti Škotske, a ekonomija evrozone nastavlja da beleži razočaravajuće rezultate", navodi predsednik ZEW-a Klemens Fuest.

ZEW formira indeks poverenja na osnovu odgovora analitičara i investitora o njihovoj trenutnoj proceni ekonomske situacije u Nemačkoj i njihovim očekivanjima za predstojeće mesece. Podindeks koji meri stav tržišnih igrača o trenutnoj privrednoj situaciji u Nemačkoj oštro je pao, čak 18,9 poena na 25,4 poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: