Sankcije guraju Rusiju u recesiju

Sankcije zapada Rusiji mogle bi tu zemlju da gurnu u recesiju na godinu ili dve dana, ukoliko banke budu suočene sa dodatnim restrikcijama na poslovanje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

09:14

Default images

Na ovo je upozorio bivši ruski ministar finansija Aleksandar Kudrin.

Kudrin, član predsedništva ruskog Ekonomskog saveta, poručio je da Rusija prolazi kroz težak period i da će stope ekonomskog rasta ostati niske još tri do pet godina, ukoliko ne budu pokrenute opšežne reforme, prenosi agencija Itar Tas.

Kudrin navodi da će ruska privreda ove godine po svoj prilici stagnirati, a možda čak i potonuti, uz negativan rast i u 2015, dosta ispod vladine prognoze rasta od 0,5 odsto za 2014. i jedan odsto za 2015.

Do početka septembra, pod udarom sankcija EU, SAD, Kanade, Australije, Japana, Švajcarske i Norveške našlo se oko 420 pojedinaca i 143 kompanije iz Rusije. Sankcije uključuju jednogodišnji embargo na isporuku oružja i tehnologija za vađenje nafte Rusiji, kao i na uvoz ruskog oružja.

Prema nacrtu budžeta za 2015, Moskva iduće godine očekuje budžetski deficit od 11,33 milijarde dolara, uz prihode od 396,11 milijardi i rashode od 407,44 milijarde. Nacrt budžeta zasnovan je na bruto domaćem proizvodu od 2,03 biliona dolara i inflaciji od 5,5 odsto ili nižoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: