Svaki deveti u svetu - gladan

Broj gladnih u svetu smanjen je za više od 100 miliona u protekloj deceniji, ali 805 miliona ljudi, odnosno jedan od devet, još nema dovoljno hrane.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

11:00

Default images

Ovo su danas saopštile tri globalne agencije za poljoprivredu i hranu.

Programi brojnih vlada za smanjenje broja gladnih pomogli su u tome da se svet u razvoju vrati na put ispunjenja ciljeva UN da se u periodu od 1990. do 2015. prepolovi broj gladnih u svetu, navode FAO, Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj i Svetski program za hranu.

"Novi podaci pokazuju da postoji napredak u smanjenju broja gladnih u svetu, ali i da ima još mnogo toga da se uradi da bi taj problem bio rešen", navode organizacije.

Napredak u zemljama kao što je Brazil, koje doprinose ukupnim globalnim rezultatima, maskira probleme u zemljama kao što je Haiti, gde je broj gladnih uvećan sa 4,4 miliona iz 1990/1992 na 5,3 miliona u 2012/2014.

Države poput Brazila i Indonezije ostvarile su svoje razvojne ciljeve prepolovivši broj gladnih pomoću investicija i izmene propisa u brojnim oblastima, od poljoprivrede do prehrane u školama.

Izveštaj FAO, međutim, pokazuje da su u drugim zemljama, pre svega u podsaharskoj Africi i južnoj i zapadnoj Aziji, potrebni dodatni napori da bi se broj gladnih u zemljama u razvoju smanjio sa sadašnjih 13,5 na 11,7 odsto do kraja 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: