Tuđa kriza guši austrijski agrar

Ukrajinsko-ruska kriza ostavila je dubok trag po austrijski izvoz agrara u obe zemlje u prvoj polovine ove godine, a u Rusiju je opao čak 14 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

10:06

Default images

Nakon godina snažnog rasta izvoz poljoprivrdnih proizvoda u Ukrajinu porastao je samo 1,8 odsto, na 4,8 milijardi evra, a u Rusiju je opao čak 14 odsto, na 99 miliona evra.

Austrijski izvoz mesa u Rusiju opao je za jednu trećinu na 11,2 miliona evra.

Indirektne posledice krize, kao što su prevelika ponuda i pritisak cena na evropskom tržištu, posebno predstavljaju teret po austrijskih izvoz, smatra direktor austrijske Agencije za agrarno tržište (AMA) Mihael Blas.

Poljoprivredni proizvodi treba da nađu nova tržišta, a postojeća treba proširiti, kazao je on dodajući da su tržišta zbog krize postala "uža" jer se proizvođači iz cele Evrope pojačano koncetrišu na domaća tržišta.

Da bi se reagovalo na posledice ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU trenutno se planira izvozna ofanziva, dodao je Blas, ukazujući da se pojačano radi na najvažnijim tržištima poput Nemačke, Italije, Slovenije i Mađarske, ali i na novim tržištima kao što je Kina.

AMA je prošle nedelje organizovala prezentaciju austrijskih poljoprivrednih proizvoda u Veroni kako bi motivisala italijanske kompanije da kupuju austrijske proizvode. Italija je, posle Nemačke, drugo najvažnije izvozno tržište za austrijske poljoprivredne proizvode.

U prvoj polovini ove godine izvoz u Italiju je, međutim, smanjen 2,8 odsto, na 634 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: