FRA: Prva emisija obveznica u juanu

Kina je preduzela novi korak ka internacionalizaciji nacionalne valute juana, pošto je prvi put emitovala obveznice u juanima u Parizu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

14:10

Default images

Ovom aukcijom, kojom je prikupljeno dve milijarde juana (240 miliona evra), rukovodila je Banka Kine, jedne od četiri najveće kineske banke, prenosi agencija Frans pres.

"Emisija obveznica u juanima privukla je veliku pažnju investitora, pri čemu je tražnja bila tri i po puta veća od obima ponuđenih hartija od vrednosti", izjavio je direktor Banke Kine Tjan Guoli.

Kina i Francuska u junu su potpisale sporazum o klirinškim-juan aranžmanima, što je samo jedan u nizu sporazuma Pekinga koji nastoji da podstakne primenu juana u inostranstvu.

Kliring centar za poslove sa juanom omogućava kompanijama i finansijskim institucijama da koriste tu valutu za prekogranične transakcije, i promoviše liberalizaciju trgovine i investicija.

Britanija je saopštila prošle nedelje da će postati prva zemlja van Kine koja će emitovati obveznice denominovane u juanima, pošto London želi da postane zapadni centar za trgovanje kineskom valutom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: