Više obrazovanih, ali i siromašnih

Stopa pristupa obrazovanju raste u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uprkos ekonomskoj krizi, ali siromaštvo raste kod obrazovanih.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

13:44

Default images

Najviše su pogođeni slabo obrazovani mladi, navodi se u izveštaju te organizacije.

Ekonomska kriza iz 2008. nije usporila proces rasta stope obrazovanih, a u zemljama u razvoju, broj školovanih nastavlja da raste bržim ritmom nego u razvijenim zemljama, navodi se u poslednjem izveštaju o obrazovanju OECD.

Ipak, rast broja obrazovanog stanovništva nije uvek "bedem" od siromaštva, koje pogađa i one sa diplomama, pre svega mlade. Brojne vlade sveta zabrinute su zbog "povećanja siromaštva u najobrazovanijem sloju stanovništva".

Visoko obrazovanje ima oko 40 odsto mladih između 25 i 34 godine, i 25 odsto ljudi između 55 do 64 godine. U brojnim zemljama, razlika između te dve grupe je veća od 20 odsto, dodaje se.

U zemljama OECD, stopa siromaštva među visoko obrazovanim na istom je proseku kao 2012. - pet odsto. Ipak, siromašnih osoba između 25 i 34 godine ima 7,4 odsto, dok ih je 2008. bilo 4,6 odsto.

Izveštaj pokazuje da su mladi sa višim i visokim obrazovanjem "najpogođeniji" ekonomskom krizom.

U pogledu plata jaz "nastavlja da raste" između veoma obrazovanih i manje obrazovanih. Zarade umereno obrazovanih približavaju se onima slabo obrazovanih, što potvrđuje navode o "propadanju srednje klase".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: