Kako je izgubljeno trilion dolara

Pre šest godina, kamatne stope Fed-a pale su blizu nule - a tada je krenula i prva od tri runde kupovine dužničkih obveznica, kako bi se oživela ekonomija.

Svet

Izvor: BIF

Nedelja, 14.09.2014.

09:43

Default images

Ako ste se svojevremeno, na početku svetske ekonomske krize 2008. složili sa svim akademicima, milijarderima i političarima koji su osuđivali i prokazivali monetarnu politiku Američkih Federalnih Rezervi (FED), propustili ste da budete među onima koji će uživati u dobiti kojeg je ova finansijska institucija napravila tokom 6 godina krize: jedan trilion dolara investicionih prinosa od kupovina i održavanja američkih državnih obveznica.

Eto koliko su vladine obveznice, od kraja 2008. do danas donele dobiti svojim investitorima. Tada, pre šest godina, kamatne stope Fed-a pale su blizu nule - a tada je krenula i prva od tri runde kupovine dužničkih obveznica, kako bi se oživela ekonomija obogaljena najgorom recesijom još od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoleća.

Otpornost Fed-ovih obveznica na krizu predstavlja prekor čitavom horu skeptika predvođenih Džonom Tejlorom sa univerziteta Stenford, hedž-fond milijarderom Polom Singerom i predsednikom doma američkog Kongresa, Džonom Bejnerom, koji su predviđali da će finansijski podsticaji bez presedana u istoriji, namenjeni Federalnim rezervama dovesti do gubljenja kontrole nad inflacijom, prorekavši propast tržišta obveznicama. Ovo, takođe, ukazuje da su investitori, tokom proteklih pet godina, uočili malo znakova ekspanzije koji bi proizvodili onu vrstu cenovnih pritisaka koji bi primorali predsedavajuću FED-a Dženet Jelen da stane na stranu ratobornih "jastebova" među zvaničnicima Centralne banke, prilikom razmatranja politike podizanja referentnih kamatnih stopa.

"Golubovi i dalje imaju kontrolu (nad odborom FED-a)", rekao je Skot Majnerd, koji kao glavni šef globalnih investicija pri Guggenheim Partners LLC nadgleda $210 milijardi dolara ovog fonda. U telefonskom intervjuu za Bloomberg od 4. septembra, Majnerd je izjavio da "Postoji pristrasnost na tržištu, da bi kamatne stope trebalo da budu veće. Ali to, jednostavno, nije želja utemeljena na podacima iz analiza. Kladiti se protiv konsenzusa oko državnih obveznica bila je pobednička strategija."

Majnerd već više od 10 godina kupuje američke državne obveznice, čija bi vrednost obično rasla onda kada bi inflatorna očekivanja oslabila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: