EU: Stop za rusku naftu

Evropska unija objavila je jutros sadržaj novog paketa sankcija Rusiji, a na meti su se našle naftne kompanije u državnom vlasništvu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

09:34

Default images

Naftnim kompanijama Rosnjeft, Transnjeft i Gazpromnjeft od danas je zabranjen pristup evropskom finansijskom tržištu, a sankcije se odnose i na pet banaka koje su s njima povezane.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Proširena je "crna lista" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU, a među 24 novih imena nalazi se i Vladimir Žirinovski, poslanik Dume i lider ekstremno nacionalištičke Liberalno-demokratske stranke.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što je primena bila odložena dok se ne vidi da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je juče saopštio da će sankcije biti potpuno ili delimično ukinute već krajem meseca ukoliko EU proceni da se sprovodi mirovni plan za Ukrajinu, o kome se još pregovara.

Rusija je najavila kontramere, koje bi mogle da obuhvate zabranu uvoza automobila i nekih roba široke potrošnje iz EU, kao i zabranu preleta civilnih aviona preko ruske teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: