Japan posustaje u pripremama za OI

Letnje olimpijske igre koje će se održati u Tokiju između 24. jula i 9. avgusta 2020. trebalo bi po najavama po mnogo čemu da budu drugačije od prethodnih.

Svet

Izvor: Biznis i finansije

Sreda, 10.09.2014.

12:00

Default images

Japan je poslednji put bio domaćin Olimpijskih igara 1964. godine, da bi 2013. odneo pobedu nad rivalima Madridom i Istanbulom zbog svojih organizacijskih potencijala i 4,5 milijarde dolara u banci.

Vest o narednim igrama prihvaćena je u Japanu sa velikim optimizmom kako i zbog obećanja premijera Šinzo Abea Međunarodnom olimpijskom komitetu da će to biti najbolje Olimpijske igre ikada, tako i zbog njegovih planova za buđenje i oporavak ekonomije.

Međutim, trenutna situacija je takva da i najoptimističniji počinju da gube svoj optimizam sa sve većim troškovima i ljutitim borcima za zaštitu životne sredine. Jedno od obećanja bilo je i da olimpijsko selo neće biti udaljeno više od osam kilometara od centra svih dešavanja i stadiona, ali su troškovi ponovne izgradnje porasli nakon cunamija koji je pogodio Japan 11. marta 2011. godine. Brige oko budžeta rezultiraće izmeštanjem nove košarkaške arene iz centra na periferiju Tokija udaljenu oko 25 kilometara.

Organizatori ostaju pozitivni i najavljuju da ne postoje razlozi za brigu uprkos povećanju troškova čak do 50 puta.

"Bez obzira na troškove, to je javni, međunarodni događaj i Japan mora da ispuni obećanje i održi Igre u najboljem mogućem redu“, naveo je Hitoši Sakai, direktor Instituta za socijalni inženjering. On dodaje da povećanje troškova ne mora nužno da utiče na smanjenje kvaliteta Igara i navodi primer londonskih 2012. godine kada su troškovi izgradnje i organizacije bili 3 puta veći od planiranih ( 14,6 milijardi doalra), ali su te Olimpijske igre i dalje smatrane uspešnim.

Održivi razvoj jedna je od značajnih prepreka jer je sve više velikih kompanija poput Panasonica koje teže da prikažu svoju tehnologiju do 2020. godine kao ekološki nastrojenu. Borci za zaštitu životne sredine u strahu su da će planirana izgradnja značajno smanjiti broj zelenih površina u gradu koji se smatra najmnogoljudnijim na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: