"Putin taktički dobar,strateški ne"

Ruski milijarder, osnivač najvećeg lanca automobila u Rusiji "Rolf", Sergej Petrov smatra da će sankcije delovati tek kasnije i upozorava od dalje eskalacije.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

20:39

Default images

"Osećamo sankcije u smislu da su negativno pojačale stagnaciju ekonomskog razvoj i to zbog psihološke nesigurnosti. Tržište automobila izgubiće u ovoj godini do 15 odsto. Klijenti odlažu kupovinu. Pojedine firme su proizvodnju obustavile pre par meseci, druge smanjile istu", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Sankcije, prema njegovim rečima, već se odražavaju na troškove kredita, koji su povećani u proseku za osam do 12 odsto na kredite u rubljama.

Kada je reč o embargu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusiju Petrov kaže da se on još ne oseća na selu, ali zato u Moskvi, a građani pokušavaju da podvlače svoje patriotsko raspoloženje tvrdeći da im to ne smeta.

Aktuelne sankcije, kako je objasnio, smanjiće kupovnu moć, a prema procenama za do 20 odsto u tri godine, što je u socijalnom pogledu opasno.

Svojim delovanjem, smatra Petrov, predsednik Rusije Vladimir Putin, kratkoročno dobija unutrašnjopolitički, ali dugoročno ne veruje da će mu koristiti.

"Tako je uvek kod Putina "taktički je dobar, strateški ne", objasnio je Petrov.

On je ukazao da 87 odsto stanovništva Rusije podržava Putina i da još ne pati pod sankcijama, te da za lomljenje tog entuzijazma i stava većine ne postoji niti jedna druga snaga od privrede. Putin, kako je objasnio, se nalazi pod pritiskom mase, a podrška će mu brzo opasti koliko budu porasli ekonomski problemi.

Petrov je ukazao da veliki prduzetnici nemaju snažan uticaj i da strahuju od preteranog ljućenja vlastodržaca, ali da je neraspoloženje među njima sve veće, te da su u strahu.

"Svi pokušavaju da dokažu svoju lojalnost, niko ne postavlja zahteve. Svi se nadaju poboljšanjima, ali postoje sumnje. Pogledajte brojne stečaje malih firmi i probleme finansiranja. To ne podstiče raspoloženje", rekao je on.

Upitan da li vidi moguće korake u pravcu deeskalacije Petrov je istakao da pre vidi da će doći do eskalacije, jer Rusi to podržavaju.

Neće biti lakog izlaska, jer se mora uzeti u obzir loše izražena sposobnost na kompromis naše diplomatije. Mogućnost eskalacije je najverovatnija, jer nema izlaza iz političke situacije. Svi polaze od toga da nema alternative. Stav je: napali su nas, mi se branimo", kazao je on upitan da li može doći do proširenja ruskog embarga.

Na konstataciju da Rusija ima nove dostavljače poljoprivrednih proizvoda, i pitanje da li Evropa u toj oblasti gubi na terenu Petrov je kazao da bi Rusija, da je to moguće, još pre sankcija tako nešto uradila.

"To je jednostavno skuplje i kvalitativno lošije. Činjenica da mi to tek sada činimo dokazuje da to činimo pod dejstvom euforije i patriotizma", uveren je on.

Petrov je osnivač najvećeg lanca prodaje automobila u Rusiji "Rolf", a prema "Forbsu" njegova imovina se procenjuje na milijardu dolara. On je, takođe, poslanik "Pravedne Rusije" u Dumi, i jedan od četiri poslanika on u martu nije glasao za aneksiju Krima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: