Oči ECB posmatraju 120 banka

Evropska centralna banka (ECB) će direktno nadzirati 120 značajnih banaka u Evropskoj uniji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

16:22

Default images

To odgovara 85-procentnom delu ukupne aktive banaka u zemljama koje će biti pod nadzorom, kazala je predsednica Nadzornog tela Jedinstvenog nadzornog mehanizma (ŠM), Danijel Nuji.

Nuji kaže da će supervizija nad bankama početi 4. novembra ove godine, a značajnim bankama smatraće se one sa imovinom većom od 30 milijardi evra, koje su istovremeno važne za ekonomiju EU, imajući u vidu njihove prekogranične aktivnosti.

ECB će direktno nadzirati oko 120 banaka, a njihova vrednost se procenjuje na oko 25 hiljada milijardi evra, dodaje Nuji.

Prema njenim rečima, u sastavu ŠM-a, osim predstavnika ECB-a biće i Nacionalna nadležna tela (NCA) iz 18 zemalja (19 u 2015), koja će biti zadužena za nadzor manje značajnih banaka.

Nuji naglašava da pripremni poslovi na ŠM-u uključuju sveobuhvatnu procenu banaka koja je usmerena na vraćanje poverenja u bankarski sektor, pružajući transparentnost u pogledu bilansa banaka. Kao rezultat toga, banke će imati mnogo bolji pristup tržistima kapitala i finansiranju, što će omogućiti da bolje podrže ekonomsku aktivnost.

Nuji objašnjava da će ŠM osigurati da se jaki nadzorni standardi, uvedeni Uredbom o kapitalnim zahtevima i Direktivom (CRD IV), primenjuju na homogen način u celoj evrozoni. To će dovesti do smanjenja fragmentacije tržišta i jačanja finansijske integracije.

Nuji tvrdi da će na taj način tržište novca efikasnije raditi preko nacionalnih granica. Na primer, kaže ona, u kriznim vremenima, neće biti vidljivi nacionalni supervizori koji traže od banaka da suprotstavljaju nacionalnu imovinu državnim obavezama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: