Kad Rusi neće, vi jedite 5x dnevno

Evropljani bi trebalo da jedu više voća i povrća kako bi ublažili posledice ruske zabrane na uvoz hrane sa Zapada, izjavio je Kristijan Šmit.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

14:50

Default images

"Jedite! Morate jesti, ja moram jesti, mi moramo jesti", izjavio je Kristijan Šmit, koji je nemački ministar poljoprivrede, prenosi agencija Rojters.

"Ništa se ne rešava žaljenjem na činjenicu da postoji mnogo voća, a onda se to voće ne jede. Moramo ga se rešiti. Rusija nije jedino tržište na svetu kome trebaju jabuke", izjavio je Šmit i dodao da razmatra alternativna tržišta za proizvode poput nemačkih jabuka, kao što su Južna Amerika i Kina.

Šmit je, takođe, pozvao Evropljane da jedu voće "svakog jutra i pet puta dnevno".

Evropa je, kako podseća britanska agencija, suočena s prekidom izvoza hrane u Rusiju, ali Šmit poručuje da je takvu situaciju moguće rešiti.

Jednogodišnji embargo Rusije na uvoz hrane iz zapadnih zemalja, koji je uveden kao odgovor Moskve na zapadne sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, pogađa izvoz mesa, ribe, mlečnih proizvoda, voća i povrća iz SAD, Evropske unije i još nekih zemalja.

Šmit bi kasnije danas u Bonu trebalo da se sastane s francuskim i poljskim ministrom poljoprivrede kako bi se pripremili za sastanak EU u petak na kome će se razgovarati o posledicama ruske zabrane uvoza. Foto: Maciej Lewandowski

Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: