Odakle će prvo poteći gas za Kinu?

Rusko ministarstvo energetike očekuje da će međuvladin ugovor o snabdevanju Kine gasom biti potpisan u oktobru, kaže ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

11:32

Default images

"Termin je utvrđen, a to je oktobar. Ostaje nam da finalizujemo konačan tekst ugovora sa Kinom i da ga potpišemo", izjavio je Novak, a prenosi ruska novinska agencija Itar-tas.

U ovom trenutku, Rusija i Kina rade na međuvladinom ugovoru o snabdevanju Kine ruskim gasom preko istočnog kraka gasovoda "Snaga Sibira". Procene su da će prve isporuke gasa ka Kini poteći za četiri do šest godina.

Kako navodi agencija Itar-tas, u proteklih deset godina, potrošnja prirodnog gasa u Kini porasla je sa 24 milijarde na 100 milijardi kubnih metara godišnje.

Za dovođenje gasa do Kine trenutno postoji nekoliko potencijalnih ruta, a ruski gasni gigant Gasprom insistira na tome da ruski gas najpre bude isporučivan u Kinu preko zapadnog kraka gasovoda.

Kina, s druge strane, traži da gas prvo bude dostavljan istočnim krakom, za koji veruje da može smanjiti cenu ruskih isporuka. U ovom trenutku, cena isporuka ruskog gasa, uključujući transport, bliska je kineskoj ponudi od 250 dolara za 1.000 kubnih metara.

Kako podseća ruska agencija, ugovor o strateškoj saradnji između Gasproma i kineske kompanije CNPC potpisan je 14. oktobra 2004. godine, a u junu 2009. vlade Rusije i Kine potpisale su memorandum o razumevanju za saradnju u sektoru prirodnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: