Africi zbog ebole preti glad i beda

Najgora epidemija ebole u istoriji čovečanstva ugrozila je žetvu i poskupela hranu u Zapadnoj Africi, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

10:30

Default images

FAO je upozorio da bi se taj problem mogao intenzivirati u narednim mesecima.

FAO je, takođe, izdao specijalno upozorenje za zemlje poput Liberije, Siera Leonea i Gvineje, koje su najteže pogođene epidemijom ebole, i u kojima je od otkrivanja tog virusa u udaljenim džunglama Gvineje u martu umrlo 1.550 ljudi, javlja Rojters.

Kako navodi FAO, ograničenja slobodnog kretanja ljudi i uspostavljanje karantinskih zona kako bi se sprečilo širenje epidemije dovelo je do panične kupovine, manjka hrane i viših cena u zemljama koje su loše pripremljene na apsorbovanje šokova.

"Čak i pre izbijanja epidemije ebole, domaćinstva u nekim najteže pogođenim područjima trošila su do 80 odsto svojih prihoda na hranu", izjavio je šef FAO-vog odeljenja u Dakaru, Vinsent Martin, i dodao da najnoviji skok cena stavlja hranu potpuno van dometa domaćinstava.

"Tokom sezone žetve, proizvodnja pirinča i kukuruza će biti znatno smanjena zbog manjka radne snage na farmama, a kao posledica migracija i ograničenog kretanja", navodi se u izveštaju FAO, i dodaje da će takođe biti ugroženi usevi poput palminog ulja i kakaa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: