Ako Putin izbaci banke, šta ćemo?

Proširenje sankcija EU protiv Rusije, a i eventualni dalji embargo Moskve, imalo bi po Austriju dalekosežne posledice, piše bečki dnevnik Prese.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

09:24

Default images

Prema Privrednoj komori Austrije (PKA), oko 55.000 radnih mesta direktno ili indirektno je povezano s trgovinom s Rusijom.

Dosadašnji ruski embargo na uvoz namirnica doveo je do pojedinačnih gubitaka. Mnoga preduzeća, međutim, pogađaju indirektne posledice, poput oslabljene privrede i smanjene vrednosti rublje. Da bi Austrija bila spremna za dalje pooštravanje sankcija, potreban je, prema PKA, krizni paket. Taj paket bi trebalo da sadrži garancije i obaveze kao što su fondovi za radnike koji su ostali bez radnog mesta u pogođenim preduzećima.

"Ko drugima uvodi sankcije mora sam sebi uvesti sankcije", rekao je predsednik PKA Kristof Lajtl, koji odbija striktni trgovinski rat s Rusijom.

Austrija je ekonomski tešnje povezana s Rusijom nego mnoge druge zemlje EU. Rusija je deseto najvažnije izvozno tržište i oko 1.200 austrijskih preduzeća snabdeva Rusiju robom, vrednom oko tri i po milijarde evra. Devet odsto od toga su bile namirnice.

Nakon što je gradski turizam osetio posledice sankcija protiv Rusije, sada i skijaški centri u Austriji strepe od izostanka gostiju iz Rusije. Oko 70 odsto noćenja od novembra do aprila u skijaškim centrima pokrajina Tirol i Salcburg ostvaruju obično Rusi.

Takođe Austrija veoma zavisi od energenata iz Rusije. Ukoliko bi Rusija, zbog reakcije na sankcije, obustavila ili smanjila isporuke gasa, to bi posebno pogodilo Austriju, koja se snabdeva sa oko 56 odsto ruskog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: