Loše vesti sa istoka oborile cene

Terminske cene nafte su pale, nakon razočaravajućih podataka o prerađivačkoj aktivnosti u Kini i Evropi, ali i u očekivanju novih ekonomskih podataka iz SAD.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

08:59

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 21 cent, na 95,75 dolara.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 102,76 dolara, odnosno tri centa manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Kina je u ponedeljak saopštila da je njen zvanični indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor "skliznuo" u avgustu na 51,1 poen sa julskih 51,7 poena, što je prvi pad prerađivačke aktivnosti od februara.

Sa druge strane, prema podacima londonske kompanije Markit, PMI za prerađivački sektor evrozone u avgustu je takođe pao na 50,7 sa julskih 51,8 poena. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 na njeno slabljenje.

Investitori, takođe, isčekuju PMI za prerađivački sektor SAD koji bi trebalo da bude objavljen kasnije danas, a prema procenama banke Kredi Agrikol taj indeks je verovatno pao u avgustu na 56,2 sa julskih 57,1 poen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: